Дұрыс тамақтанудың негізгі ережелері
Денсаулық сақтау министрлігі дұрыс тамақтанудың негізгі ережелерін айтып, Тelegram арнасында кеңесті бөлісті.
Дұрыс тамақтанудың құпиялары бәріне мәлім, бірақ оларды іс жүзінде бәрі бірдей ұстана бермейді.
Дұрыс тамақтанудың негізгі ережелері:
1) диетаны әртүрлі тағамдармен түрлендіру қажет.
2) кішкентай порциялармен, жүйелі түрде күніне кеміне төрт рет мұқият шайнап тамақтаныңыз.
3) күн сайын бір уақытта тамақтануға тырысыңыз.
4) тұзды тұтынуды шектеуге тырысу қажет. Кәдімгі тұздың орнына йодталған тұзды қолдану керек.
5) қантты тұтынуды да шектеген дұрыс. Кейбір жағдайларда қантты балмен алмастыруға болады.
6) күні бойы көбірек таза су ішуге тырысыңыз. Күніне шамамен 2 литр таза, газдалмаған су ішу керек.
7) жаңа піскен көкөністер мен жемістерді көбірек жеу маңызды.
8) дұрыс тамақтану - бұл модификацияланған тағамдардан бас тарту. Оларды қолдану қатерлі ісік пен жүйке ауруларының пайда болуына, сондай-ақ адамның иммундық жүйесінің қайтымсыз өзгеруіне әкеледі. Арзан шұжықтарда модификацияланған өнімдер болуы мүмкін. GMI (генетикалық түрлендірілген көз) деп белгіленген өнімдерді сатып алмаңыздар.
9) ағзада қорытылмаған тағам әлсіздікке әкеледі. Сондықтан аз мөлшерде тамақтану қажет.
10) ұйықтар алдында төрт сағаттан кешіктірмей тамақ ішіңіз.
11) жаман әдеттерден бас тартыңыз.
12) дұрыс тамақтану алкогольдік ішімдіктерге жол бермейді.